Kas
19
2015
0

ANZİN #2 (yeni ân…)

IMG_20151204_081751


anzin‘in ikinci sayısı, Kadıköy sularındaki şu mekânlarda;

Karga Bar, 26A Cafe, Mephisto Kitabevi, Coffee&Shop Cafe, Masal Evi,
Sosyal Kitabevi-Sahaf, Naboo Cafe, Akademi Kitabevi, İkinci Yeni Cafe

Diğer iller için bkz: https://www.facebook.com/anzinfanzin/
ya da irtibat ediniz, twitter: @anzinfanzin


IMG_20151204_081611

Kas
17
2015
0

“Artab Resimleri” (M. Turgul Anday )

20151124_144228

“Artab Resimleri”
M. Turgul Anday
21 Kasım-13 Aralık 2015
Galeri Ark, Göztepe-Kadıköy

20151124_144548

“M. Turgul Anday’ın Artab’ları, Türkiye’deki resim sanatının modern çağdaş yapısını ilgilendiren ve ülkemizdeki modern çağdaş resim sanatı içinde bu denli yoğunlukta çeşitlemeci-varyasyon yanlısı başka bir sanatçının daha olup olmadığı konusu üzerinde de düşünmeye iter. Böyle bir durumda ülkemiz resmi içinde Nejad Melih Devrim’in sanat algısına yakın duran ve kimi zaman Anday’ın ondan daha etkili genleşmelerine tanık olduğumuzu da ifade etmemiz gerekir. Avni Lifij’in modern çağdaş resim sanatımıza kazandırdığı romantik boyut bağlamındaki halet-i ruhiye durumunun, hem de çoğul bir dil kazanarak hemen her Artab kompozisyonunda karşımıza çıktığını dile getirmek hiç de yanlış bir vurgulama olmaz. Buradan M. Turgul Anday’ın sanat algısının, bizi Wassily Kandinsky ve Rudolf Steiner’in tinsellikle ilgili tezlerine dek götürdüğünü bile rahatlıkla ifade edebiliriz.” (Özkan Eroğlu)

20151124_144406  20151124_144557

Kas
17
2015
0

Kitap: “Helena’nın Rüyaları” (Eduardo Galeano)

helena

Bkz: “Bir Rüyaperest Olarak Galeano” (Yankı Enki)


“Helena rüyasında bizi görmüş. Bir havaalanındaymışız ve tüm havaalanlarında olduğu gibi bir makineden geçmek için sırada bekliyormuşuz. Makineden yastıklarımızı geçirmemiz gerekiyormuş. Önceki gece kullanılan yastıklar cihazdan geçerken rüyalar okunuyormuş. Makine, kamu düzeni için tehlikeli rüyaları tespit ediyormuş.”

Latin Amerikan edebiyatının ustası Eduardo Galeano’nun, karısı Helena’nın rüyalarını kaleme aldığı metinleri bu kitapta ilk kez büyük bir hikâyeye dönüştü. Dostlar, yabancılar, yolculuklar, sürgünler ve kucaklaşmalar bu çok özel, resimli kitapta bir araya geldi. Isidro Ferrer’in göz kamaştıran eserleriyle renklenen rüyalar, her yaştan düş görenler için. (Tanıtım Metni’nden…)


Hamiş: EVV3L kapsamında yayımlanan “Gerçeküstü” başlıklı ilgilerin tümüne https://evvel.org/ilgi/gerçekustu adresinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca bkz: https://evvel.org/?s=eduardo+galeano

Kas
16
2015
0

Şiir: “Ağaç ve Dalkılıç”

dalkilic


Hamiş: Yalçınpınar’ın 2015 yılı öncesinde yayımlanan tüm kitaplarının pdf biçemine https://zaferyalcinpinar.blogspot.com adresinden, tüm şiirlerine ise https://bit.ly/zypsiir adresinden ulaşabilirsiniz. Zafer Yalçınpınar kimdir? sorusunun cevabı da https://bit.ly/zykimdir adresinde yer alıyor.

Kas
16
2015
0

YÜZYIL Sergisi (Abidin Dino)

abidin-dino1

“YÜZYIL”, Abidin Dino
16 Aralık-13 Şubat 2015
Fransız Kültür Merkezi (İstanbul)


“Koleksiyoner Bekir Akbaş’ın uzun zaman önce tutku ve sebatla toplamaya başladığı, ancak hiç sergilemediği Abidin Dino desenleri, 16 Aralık’ta İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde açılacak “Yüz Yıl” dolayısıyla ilk kez gün yüzüne çıkıyor.

2013 yılında, yaklaşık otuz yıldır düzenli olarak temsil ettiği, Türkiye’de sanatın belki de en “ikonik” figürü Abidin Dino’yu, yüzüncü doğum yıldönümünde, yüz desenin yer aldığı bir sergi ile Ankara’da anan Galeri Nev, İstanbul’lu izleyiciler için Akbaş Koleksiyonu’nu yeniden ziyaret ediyor ve sergiyi yepyeni desenlerle tekrar kuruyor. Galeri Nev aynı zamanda 2013 sergisi sırasında yayımlanan ve bir desen defteri olarak tasarlanan “Yüzyıl” kitabını da sergi vesilesi ile İstanbul’lu bibliyofillerin dikkatine sunuyor.

İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Akbaş Koleksiyon’nun oluşma serüvenine tanıklık eden ve Nev sergisinin katalog metnini kaleme alan sanat tarihçi İlhan Alemdar’ı, açılışın ertesi günü, 17 Aralık’ta, söz konusu eserlerin çoğunluğunu oluşturan ve Yaşar Kemal’in “Deniz Küstü” romanı ile Nazım Hikmet’in “Kuvvayi Milliye Destanı”nın aralarında bulunduğu, Abidin’in yakın dostlarının elinden çıkma edebi başyapıtlar için gerçekleştirdiği illüstrasyonların izini de süreceği bir konuşma gerçekleştirmek üzere davet ediyor.” (Tanıtım Metni’nden…)


Hamiş: EVV3L kapsamında yayımlanan “Abidin Dino” başlıklı ilgilerin tümüne https://evvel.org/ilgi/abidin-dino adresinden ulaşabilirsiniz.

Kas
15
2015
0

Joe Satriani’nin ustalığı…

IMG_20151123_233642

Gitar konusunda “virtüözlerin virtüözü” olarak gördüğüm Joe Satriani’nin isimsiz albümünün yayımlanışının üzerinden 20 yıl geçmiş… Utkan Çınar, Karga Mecmua’nın Kasım 2015 tarihli 98. sayısında Joe Satriani’nin bu özel albümünü özel bir yazıyla kaleme almış. Yazının tam metnine https://www.kargamecmua.org/dergi/sayi/98/1289 adresinden ulaşabilirsiniz.

IMG_20151122_225743

Kas
05
2015
0

İkimize Bir Dünya

Sait Faik’in 2014 yılına kadar bazı bölümleri yasaklı olan romanı Medar-ı Maişet Motoru’nun temel alındığı “İkimize Bir Dünya” adlı filmin çekimleri Burgazada’da başladı: https://www.beyazperde.com/haberler/filmler/haberler-69692/

Önemli Not: Türk film tarihinde “İkimize Bir Dünya” adında (Yönetmen: Nevzat Peksen, Yapım Yılı: 1962) John Steinbeck’in “Fareler ve İnsanlar” romanından uyarlanarak çekilmiş bir film daha bulunuyor.

Önemli Not 2: ‘Radikal Kitap’ ve ‘Milliyet Gazetesi’nde yayımlanan haber başlıklarında ‘Medar-ı Maişet Motoru’nun ‘Sait Faik’in tek romanı’ olarak gösterilmesi/sunulması çok tuhaf bir yanlışlıktır: Çünkü, Sait Faik’in “Kayıp Aranıyor” adında 1953 yılında yayımlanmış bir romanı daha vardır.


Hamiş: EVV3L kapsamında yayımlanan “Sait Faik” başlıklı ilgilerin tümüne https://evvel.org/ilgi/sait-faik adresinden ulaşabilirsiniz.

Kas
05
2015
0

İnsanlık Tekerlemesi

insanliktekerlemesi


Hamiş: Yalçınpınar’ın 2015 yılı öncesinde yayımlanan tüm kitaplarının pdf biçemine https://zaferyalcinpinar.blogspot.com adresinden, tüm şiirlerine ise https://bit.ly/zypsiir adresinden ulaşabilirsiniz. Zafer Yalçınpınar kimdir? sorusunun cevabı da https://bit.ly/zykimdir adresinde yer alıyor.

Kas
04
2015
0

ANZİN; ânında, Kadıköy’de…

anzin3


anzin‘in ilk sayısı, Kadıköy sularındaki şu mekânlarda;

Liman Dükkân, Karga Bar, 26A Cafe, Mephisto Kitabevi, Coffee&Shop Cafe,
Hera Bar, Sosyal Kitabevi-Sahaf, ‘Gemide’ Meyhanesi, Naboo Cafe
İkinci Yeni Cafe, Aram Cafe, Kitap Rafı

Diğer iller için bkz: https://www.facebook.com/anzinfanzin/
ya da irtibat ediniz, twitter: @anzinfanzin


anzin1

Kas
04
2015
0

Edebiyat Piyasası ve İktidar Enstrümanları Üzerine Eleştirel Bir Analiz (Halûk Cengiz)

Halûk Cengiz, edebiyat piyasası ile iktidar enstrümanları arasındaki ilişkiyi -son yıllarda eriştiği tüm boyutlarıyla ve ayrıntılarıyla birlikte- inceleyen çok önemli bir yazı kaleme almış. ÜVERCİNKA Dergisi’nin Kasım 2015 tarihli 13. sayısında yayımlanan “Yakışmıyor” başlıklı yazının tam metnine https://pasaj69.org/wp-content/uploads/2015/11/halukcengiz-yakismiyor.jpg adresinden ulaşabilirsiniz.


Hamişler:

1/ Yazının dijitalleştirilmesinde emeği geçen Uğur Yanıkel’e ve pasaj69.org taifesine çok teşekkür ederim.

2/ Önemli bkz: https://evvel.org/yeni-sinsiyet-tipolojisi-hakkinda

3/ Neye/kime karşı olduğumuzu anlamanız için tarihçe;
https://evvel.org/evvel-fanzin-tum-edebiyat-kahyalarina-karsidir

Kas
04
2015
0

Ot, Fil, Kafa, Deve, Bavul… falancası…

Edebiyat ve yayıncılık dünyasındaki oligarşik faaliyetlere karşı kaleme aldığı sahici analizleri nedeniyle yakinen tanıdığımız Taylan Kara, bu kez “Yeni Dergiler Furyası” üzerine ‘sıkı’ bir yazı kaleme almış… Yazının tam metnine şu adresten ulaşabilirsiniz: https://www.gercekedebiyat.com/haber-detay/ot-fil-kafa-deve-bavul-sola-yandas-pazarlama-dergileri-taylan-kara/2012

İyi okumalar dileriz.


Önemli Not: Taylan Kara’nın gerçekleştirdiği analiz ve eleştirilerin bazılarına https://evvel.org/?s=Taylan+Kara adresinden ulaşabilirsiniz.

Kas
03
2015
0

Kıyılar boyunca gitmiştir…

ruzgarkulebi
“Besbelli denizden çıkıp
Kıyılar boyunca gitmiştir”
Cahit Külebi

Bkz: https://evvel.org/cahit-kulebi-de-ruzgari-dusunmus


Zafer Yalçınpınar’ın “Rüzgâr Defteri” yayımlandı!
https://evvel.org/ruzgar-defteri-yayimlandi

Söyleşi: “Rüzgârı Şiirlemek…”
Zafer Yalçınpınar & Uğur Yanıkel, Eylül 2015
Tam metin, PDF, https://bit.ly/ruzgarisiirlemek

Rüzgâr Defteri’ni https://www.oyunyayinevi.com/urun/ruzgar-defteri/
adresinden çevrimiçi olarak satın alabilirsiniz.


Hamiş: EVV3L kapsamında yayımlanan “Rüzgâr Defteri” başlıklı ilgilerin tümüne https://evvel.org/ilgi/ruzgar-defteri adresinden ulaşabilirsiniz.

Kas
03
2015
0

#YavuzFest2015: “Yavuz Çetin Müzik ve Barış Festivali”


yavuzfest2


Festival alanında bir Yavuz çetin müzesi/sergisi de olacak!

IMG_20151124_090815


Hamiş: EVV3L kapsamında yayımlanan “Yavuz Çetin” başlıklı ilgilerin tümüne https://evvel.org/ilgi/yavuz-cetin adresinden ulaşabilirsiniz.

Kas
03
2015
0

Haber: ‘Don Kişot Sosyal Merkezi’ yıkılacak…

Don Kişot Sosyal Merkezi’nin duvarlarından sanatsal bir görüntü… (Fotoğraf: Zy)
Diğer görüntüler için bkz: https://evvel.org/don-kisotun-duvarlari


Bkz: https://kulturservisi.com/p/don-kisot-sosyal-merkezinin-ardindan-yeni-isgal-evlerinde-gorusmek-uzere

“Türkiye’nin ilk kamusal işgal evi Yeldeğirmeni Don Kişot Sosyal Merkezi, önceki  gün akşam saatlerinde zabıtanın yaptığı baskınla sessiz sedasız boşaltıldı, evin önündeki heykel de yıkıldı ve götürüldü. Zabıta, binanın mülkiyet sorunlarının çözüldüğünü ve yeni bir bina yapımı için yıkılacağını söyledi.

Don Kişot’un 2.5 yıl önce yerleştiği bina, Gezi Direnişi’nden etkilenen aktivistler onu temizleyip halka açmadan önce tam 20 yıl boyunca hem fiziki hem hukuki olarak bir çöplüktü. Binanın yapım aşamasında her daireyi beş farklı kişiye satan müteahhit kaçınca, inşaat durdurulmuş; 1999’da yönetmeliğin değişmesi üzerine de bir daha dokunan olmamıştı. Gezi sonrası toplanan forumlara katılan bir grup mahalleli, binayla ilgili araştırma yaptı ve bu atıl duran yapıyı canlandırmaya karar verdi. Hep birlikte temizlediler ve güzelleştirdiler. Aktivistlerin mahalle sakinlerini süregelen faaliyetlere dahil etme çabası ve her adımda onların da fikrini sorması üzerine, Yeldeğirmeni’nde yaşayan herkes evi sahiplendi ve gözü gibi baktı. (…)”

Kaynak: Haziran Düzkan, https://kulturservisi.com

Haberin tam metni için: https://kulturservisi.com/p/don-kisot-sosyal-merkezinin-ardindan-yeni-isgal-evlerinde-gorusmek-uzere

Kas
03
2015
0

Hakan Kamışoğlu’nun 2015 Çalışmaları’ndan…

hk (3)
“kanda an gizli”


hk (1)


Hakan Kamışoğlu’nun çalışmalarından bazılarına
https://www.facebook.com/dilemma1/photos adresinden ulaşabilirsiniz.


hk (2)

“Müzikli Figür”

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com