May
31
2020
--

Ustamız Oruç Aruoba, vefat etti…


Fotoğraf: Zafer Yalçınpınar8 Mayıs 2011


Ustamız Oruç Aruoba, vefat etti…


EVV3L kapsamında yayımlanan Oruç Aruoba Çalışmaları‘na
aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz:

1/ https://evvel.org/ilgi/oruc-aruoba
2/ https://evvel.org/ilgi/oruc-aruoba/page/2
3/ https://evvel.org/ilgi/oruc-aruoba/page/3


May
28
2020
--

UPAS YAYIN, Google Play Kitaplar’da… (Ücretsiz)

Artık, Upas Yayın‘ın tüm kitapları Google Play Kitaplar‘dan ücretsiz okunabiliyor: ios ve android cihazlarınıza Google Play Kitaplar uygulamasını yükleyerek ya da books.google.com adresinden masaüstü bilgisayarınızla okuma yapabilirsiniz.


Special Thx: Emrah Sönmezışık


Önemli Not: “Sıkı şiire öncelik vermek” ve “imgelemin özgürleşmesini sağlamak” amacıyla dijital yayıncılık serüvenine başlayan UPAS Yayın‘ın tüm kitaplarını upas.evvel.org adresinden ücretsiz olarak okuyabilirsiniz.

May
25
2020
--

Şiir Kitabı: EN UZUN GECEDEN (Zafer Yalçınpınar) – (tam metin // pdf)


En Uzun Geceden, Zafer Yalçınpınar
The Poet House, Mart 2020 (pdf, 20 sayfa, 19 mb)

Tam metin -filigranlı- pdf sürümünü
görmek/indirmek için:
https://zaferyalcinpinar.com/enuzungeceden.pdf


Mart 2020’de The Poet House bünyesinde İsmail Sertaç Yılmaz‘la birlikte gerçekleştirdiğimiz En Uzun Geceden adlı proje eserimizin tam/bütünsel biçemini filigranlı pdf dokümanı olarak https://zaferyalcinpinar.com/enuzungeceden.pdf adresinde inceleyebilirsiniz.

Heyecan verici bir haber de şu: En Uzun Geceden’in devamı niteliğinde olan Dudağının Kenarındaki Çizgi başlıklı eser için de İsmail Sertaç Yılmaz ile The Poet House bünyesinde tasarım/içerik çalışmalarımız devam ediyor. 2020’nin Haziran ayında Dudağının Kenarındaki Çizgi‘nin özel koleksiyon nüshaları da hazır olacak… Merakla bekleyiniz!

İşbu projeler kapsamında sunduğu tasarımsal ve şiirsel katkılar ile gösterdiği özen/anlayış için İsmail Sertaç Yılmaz’a çok teşekkür ediyorum.

Zafer Yalçınpınar
25 Mayıs 2020


Önemli Not: “En Uzun Geceden” adlı şiirle
birlikte üç etkin “yan okuma” yapılabilir:

/1/ Çizgi
/2/ Dudağının Kenarındaki Çizgi
/3/ En Kısa Gündüzden


Zafer Yalçınpınar‘ın yayımlanan tüm şiirlerini, şiir kitaplarını ve edebiyat çalışmalarını https://zaferyalcinpinar.info adresinden ücretsiz (pdf dosyası biçeminde) okuyabilirsiniz.

May
24
2020
--

Sıkılgan


“Sıkılgan” by Zy


Tüm fotoğraflar:
zaferyalcinpinar.tumblr.com

May
23
2020
--

Fenerbahçe Tarihi’nde Santrfor Yaşar Yalçınpınar’ın Golleri, Maçları ve Önemi…

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün efsanevi formasını hakkıyla taşımış futbolculara dair en ilginç tarihsel yazılar, efemeralar, buluntular ve araştırmalar Fenerbahçe Tarihi adlı web sitesinde yer alıyor…

Büyükamcam Yaşar Yalçınpınar‘ın (d. 1914- ö. 1998) forma giydiği maçları, skorları, attığı golleri, maçlara dair gazete kupürlerini, yorumları ve özellikle de Galatasaray’a karşı oynadığı maçlardaki başarılarını içeren kapsamlı bir inceleme yazısı yayımlandı. Futbol tarihimiz -ve aslında, FB-GS ezelî mücadelesi- için önem taşıyan 22 Mayıs 2020 tarihli bu incelemenin tam metnini aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz:

https://fenerbahcetarihi.org/2020/05/22/fenerbahcenin-santrforu-yasar-yalcinpinar/

Fenerbahçe Tarihi ekibine bu özenli çalışması için çok teşekkür ederim.

Zafer Yalçınpınar
23 Mayıs 2020


(…) 6 Haziran 1937 tarihinde Fenerbahçe Spor Kulübü, Kadıköy’de 29. kuruluş yıldönümünü kutluyordu. Sporcuların resmî geçidinden sonra, ilk olarak Fenerbahçe-Güneş tekaütleri maçı oynandı, sonra da Fenerbahçe birinci takımı Rapid Wien ile karşılaştı… Aynı saatlerde İstanbul’un Avrupa yakasında Taksim Stadı’nda ise Ankaragücü, Galatasaray ile maç yapıyordu. Yaşar Yalçınpınar’ın hat-trick yaptığı bu müsabaka için mikrofonlarımız Akşam gazetesinde…

Bu hafta millî kümenin yegane maçı olan Galatasaray-Ankaragücü karşılaşması dün iki-üç bin seyirci önünde Taksim Stadı’nda oynandı.

Galatasaray takımı şöyle idi:
Sacid, Reşat, Lütfi, Ekrem, Hayrullah, Suavi, Necdet, Eşfak, Süleyman, Haşim, Bülent

Ankaragücü de en kuvvetli şeklini muhafaza ediyordu.

Dördüncü dakikada Ankaragücü sol açığı Hamdi’nin şandellediği topu karşılamak üzere çıkan Sacid, Galatasaray kalesini boş bıraktı ve top Güc’ün en tehlikeli muhacimi Yaşar’a geçince Lütfi de boş kaleye geçti. Yaşar topu kaleye gönderdi ve Lütfi eliyle tutmak mecburiyetinde kaldı. Bu suretle penaltıdan Ankaragücü ilk dakikalarda birinci golünü (Şükrü) yaptı.

Bu devrede maç hemen hemen mütevazin oldu, fakat Galatasaray muhacimleri hayli beceriksizlikler yaparak mühim fırsatlar kaçırdılar. O kadar ki kırk dördüncü dakikada Ankaragücü aleyhine verilen penaltıyı bile gole çeviremediler. Devre 1-0 Ankaralılar lehine bitti.

İkinci devre başında Güçlüler, Galatasaray’ın üstünlüğünü bertaraf etmeye muvaffak oldular. Galatasaray kalesinin üst üste tehlikeli ziyaretlerine maruz kaldığı görülüyordu. Nitekim Yaşar 17. ve 18. dakikalarda birbiri arkasına iki gol çıkararak takımını 3-0 galip vaziyete çıkardı.

Galatasaraylıların artık muhakkak bir mağlubiyeti kabul edecekleri tahmin edilirken sarı kırmızılılar yeniden hücuma geçtiler ve 20. ve 21. dakikalarda iki gol çıkardılar.

Maç en heyecanlı safhasına girmişti. Galatasaraylılar bir gol daha çıkararak beraberliği kurtarmak için çabalıyorlardı. Muhakkak bir galibiyeti tehlikeye düşüren Güçlüler de yeniden bir sayı çıkarmak için uğraşıyorlardı. Güçlüler bu mücadeleden galip çıktılar. Yaşar, 31. dakikada bir gol daha atarak kati şeklini verdi ve Güçlüler sahadan 4-2 Galip çıktılar. (…)


(…) Altıncı dakikada Ali Rıza topu uzaktan Galatasaray kalesine doğru ortaladı. Lütfi kale önüne düşen topu güzel bir degajmanla uzaklaştırdı. Top santraya doğru ilerlemiş olan Yaşar’ın önüne düştü. Yaşar’ın da Galatasaray kalesine kadar inen uzun bir şandelini görüyoruz. Osman kaleden çıkarak bu şandeli yumrukla uzaklaştırdı. Akını gayet iyi bir şekilde takip eden Mehmet Reşat topu havadan kalenin önüne doğru vurdu. Santrfor Yaşar yakaladığı topu yerden Galatasaray kalesine gönderdi. Lütfi ile Osman aynı zamanda plonjon yaptılar. Lütfi’nin hareketi kaleciyi şaşırttığı için Osman topu tutamadı. Yaşar’ın ikinci bir sol şutu yerden ağları buldu. (…)


Santrfor Yaşar Yalçınpınar‘ın maçlarına ve gollerine dair gerçekleştirilen incelemenin tam metnini https://fenerbahcetarihi.org/2020/05/22/fenerbahcenin-santrforu-yasar-yalcinpinar/ adresinden okuyabilirsiniz. (Pdf biçemindeki dokümanı da şu adresten indirip arşivleyebilirsiniz: https://evvel.org/yasaryalcinpinarfbtarihi.pdf


Hamiş: EVV3L kapsamında yayımlanan “Fenerbahçe Spor Kulübü” başlıklı ilgilere https://evvel.org/kara-deryalarda-bir-fenersin adresinden, “Yaşar Yalçınpınar” arşivine ise https://evvel.org/ilgi/yasar-yalcinpinar adresinden ulaşabilirsiniz.

May
18
2020
--

Şair Tekin Gönenç vefat etti…


Şair Tekin Gönenç‘in vefat ettiğini öğrendim. 2000’lerin başında (Kuzey Yıldızı Edebiyat Dergisi döneminde) hepimize çok destek olmuş, saygın ve sakin bir edebiyat simasıydı. Üzgünüm… (Zy)


Tekin Gönenç‘in Kuzey Yıldızı Edebiyat Dergisi‘nde yayımlanan şiirlerini
https://kuzeyyildizi.com/kisiler/tekin.gonenc adresinden okuyabilirsiniz.



İlhan Berk ve Tekin Gönenç
Bodrum’da… (2000’ler)

(İLHANBERKİĞNE‘nin yazımında da
İlhan Berk‘le tanışmamda da Tekin Gönenç‘in
rolü büyüktür. (Zy)

May
16
2020
--

SET (Emir Alisipahi)

kesik körlerde,
el-li sağırlarda
ağırlandım.
efsununu yitirmiş gövdemde,
dizgini çekiştirilen
bir at gibiydi kafam.
düşünmeye mahal yok.

(…)
ve bir çift göz kadar,
nedensizdim.
hamdım, yandım. piştim,
yalnızca denize,
şöyle bir göz gezdirdim.
ve- inandığım her şey,
yalnızlık gibi.
düşünmeye mahal yok.

(…)
görmekte
görmemişlik,
olağandır.
yalnız-ca, gözle.
her geçen gün,
yanılt kendini,
kendinden.
öz ile.
(…)

Emir ALİSİPAHİ


SET adlı şiirin tam metnini bit.ly/setsiir adresinden okuyabilirsiniz.


Written by in: Usta Beni Öldür! (AKSAK KOLAj) | Etiketler:
May
14
2020
--

Cin Kabilesi (Ozan Durmaz)


CİN KABİLESİ by Ozan Durmaz
(Seslendiren: Emir Alisipahi)


UPAS YAYIN‘IN YOUTUBE KANALI AÇILDI:
https://youtube.com/channel/UCPnzJBui1m5WP9E2zlOuG4g

Written by in: Usta Beni Öldür! (AKSAK KOLAj) | Etiketler:
May
12
2020
--

“Kolajlar” (Tan Tolga Demirci)


Kolajlar
Tan Tolga Demirci
UPAS Yayın, Mayıs 2020, 21 Sayfa
Okumak/Görmek için: bit.ly/kolajlar


Tan Tolga Demirci’nin tüm eserlerinde uyguladığı gerçeküstücü çözümler veya kolajlar‘ında sağladığı denge, şiir diline sunduğu katkı açısından bir ‘janr’ niteliğindedir. (Zafer Yalçınpınar)



Önemli Not: “Sıkı şiire öncelik vermek” ve “imgelemin özgürleşmesini sağlamak” amacıyla dijital yayıncılık serüvenine başlayan UPAS Yayın‘ın tüm kitaplarını upas.evvel.org adresinden ücretsiz olarak okuyabilirsiniz.

May
11
2020
--

Upas’ta: “Erkenci Kara Delik, ZNX” (Şahin Çetin)


“Erkenci Kara Delik, ZNX”, Şahin Çetin
Upas Yayın’da; https://upas.evvel.org/?p=1258


Önemli Not: “Sıkı şiire öncelik vermek” ve “imgelemin özgürleşmesini sağlamak” amacıyla dijital yayıncılık serüvenine başlayan UPAS Yayın‘ın tüm kitaplarını upas.evvel.org adresinden ücretsiz olarak okuyabilirsiniz.

May
11
2020
--

Upas Şiir: “Gerinme” (Mert Can Aksoy)


Gerinme, Mert Can Aksoy
UPAS Yayın/Şiir, Nisan 2020, 30 Sayfa
Okumak için: bit.ly/gerinme


Mert Can Aksoy, şiirin iç-uzayına dışarıdan/dışarılardan bakıyor… Bu dilsel perspektif, ancak Gerinme‘yle sağlanabilir!” (Zy)


Önemli Not: “Sıkı şiire öncelik vermek” ve “imgelemin özgürleşmesini sağlamak” amacıyla dijital yayıncılık serüvenine başlayan UPAS Yayın‘ın tüm kitaplarını upas.evvel.org adresinden ücretsiz olarak okuyabilirsiniz.

May
10
2020
--

“Annemle Anılar Başında” (Seyyit Nezir)

Hep bekledi beni annem gözlerinin arkasında kaç ömür
Bakışlarında biriken yalnızlıklarla ısladı çiçekleri vita saksılarında
Elini alnına götürüp uzakları çağırırken sesindeki yanıklarla
İğdeler eğilirdi sular seğirirdi ovayı ter basardı ilk göz ağrısından

Bir anlık oğul kokusu nasıl da yetti ona hep gurbetlere inat
Fırındaki tepsiden avluya sinen yatılı hasretlerle dizlerini tutarak
Hep bekledi beni annem gözlerinin arkasında kaç ömür
Bense mor sümbül toplarım gömleğime saçlarının kırlarından

Seyyit Nezir
10 Mayıs 2020

May
08
2020
--

Duvarda: “Bir Alex değil”


Kadıköy-2020


Hamiş: EVV3L kapsamında yayımlanan “Sokak Sanatı” başlıklı ilgilere https://evvel.org/ilgi/duvarda adresinden ulaşabilirsiniz.

May
08
2020
--
May
07
2020
--

Bir Gün 25 Saat (Cengizhan Koçyiğit)


BİR GÜN 25 SAATCengizhan Koçyiğit
(Seslendiren: Emir Alisipahi)

Alakok ile Nevmit adlı şiir kitabından… (Upas Yayın, Kasım 2018)
Tam metin pdf, okumak için: https://bit.ly/alakoknevmit


UPAS YAYIN‘IN YOUTUBE KANALI AÇILDI:
https://youtube.com/channel/UCPnzJBui1m5WP9E2zlOuG4g

May
06
2020
--

“Özlem bütün duyguları taşır -onların bir özetidir.” (Oruç Aruoba)


77.

Özlem , bütün öteki duygulardan bir ölçüde pay alır, onların şu ya da bu yanını içine katar; çünkü, özleyen ile özlenenin geçmiş birlikteliklerinde yaşanmış duygular -demek ki, özleyenin bütün duyguları- özleyen özleneni tasarımında çağırınca , depreşip, harekete geçip, katılırlar, özleme.

Özlem bütün duyguları taşır -onların bir özetidir.

[Kişi bütün duygularıyla -duygusallığının bütünüyle- yaşamadığı ilişkiler kurduğu kişileri özlemez : kısmî ya da eksik ya da gelişigüzel bir duygusallıkla yaşanmışlar, özlem konusu olmazlar.]

Oruç Aruoba
“Uzak”, Metis Yay., 3. Baskı, 2002, s. 97


Hamiş: EVV3L kapsamında yayımlanan “Oruç Aruoba” başlıklı ilgilerin tümüne https://evvel.org/ilgi/oruc-aruoba adresinden ulaşabilirsiniz.

May
03
2020
--

UPAS’ın YouTube Kanalı yayında!

UPAS YAYIN‘IN YOUTUBE KANALI AÇILDI:
https://youtube.com/channel/UCPnzJBui1m5WP9E2zlOuG4g


special thx:
Emir Alisipahi & Cem Onur Seçkin


Önemli Not: “Sıkı şiire öncelik vermek” ve “imgelemin özgürleşmesini sağlamak” amacıyla dijital yayıncılık serüvenine başlayan UPAS Yayın‘ın tüm kitaplarını upas.evvel.org adresinden ücretsiz olarak okuyabilirsiniz.

May
02
2020
--

Dudağının Kenarındaki Çizgi (Zafer Yalçınpınar)

__

yukarıdan bakıyorduk müziğe,
___________________yukarılardan
sana sordum, iyi değildi her şey yaşamda.
dalgıçlar gibi seyrettik geçmişimizi
_______________________yukarıdan,
yalnızlığın tortusunu anlattım
ellerine gözlerine, dudaklarımdan
dudağının kenarındaki çizgiye.


ve deniz dolu ve sınırsız
_______________heyecanlıyız,
birbirimizi tanımak için
burgaçlı bir adadayız şimdi.
açtın odaların kilitlerini
ve yüzlerce vapur girdi
________________kalbimize.
martılarla selamlaşarak
dudağının kenarındaki çizgiden.


sensiz ve gölgeli bir şiir yazdım,
__________________bir gömüt
göknar ağaçlarının çizgilerinden
kar altında bıraktım kendimi
________________ölümüne
___________________mecburen
kendi gökyüzümü kurdum,
en uzun geceden.


kum taşıyorduk, sırt hamalıydık,
çöl yapıyorduk güneş tanelerinden,
tersine gökyüzüyle, iki kişilik bir çölü
zerre zerre bütünlüyorduk hiçlikte.
ve zamanla inşa edilirdi gerçek aşk,
geleceğin dokuma tezgâhlarında.


sonra sıkıldık
yeryüzünün darlarında
büyük geldi odalara kalbimiz
umudun ve endişenin sığınağında
tekmeledik ve kapılarca kırdık kendimizi
pür rezaletin bin yüzlü cam parçalarından
birkaç görkemsiz muska sardık kendimize.


sonra,
serden geçtim
kalktım sana geldim,
dudağının kenarındaki çizgiye.

___

Zafer Yalçınpınar
27 Mart 2020


Hamiş: Şiirin pdf dosyası biçemine https://bit.ly/kenarcizgi adresinden, Yalçınpınar’ın tüm şiirlerine ve şiir kitaplarına ise https://bit.ly/zypsiir adresinden ulaşabilirsiniz.

May
02
2020
--

Anksiyeteye Ağıt (Cem Onur Seçkin)

(…) Saklandığım odacıkların duvarlarını küfürlerle vurup titreten, sen! Her kaçışımda boğazıma abanıp sesimin çarklarını düğümleyen, sen! Kemiklerimin dokularını aşındırıp eklemlerimi çatırdatan, sen! Travmalarımlarımla zihnimi bir tramvay hattına bağlayarak krizlerin gelişigüzel inip bindiği o hat, sen! Arzularımı kösnül belagatçilerin duyumlarına pazarlayarak isteklerimi hissizleştiren, sen! Halimin ucuz karanlığı, açlığım o iğrenç kalabalığın kamusallaştırdığı sevgi şirketlerine! (…)


Cem Onur Seçkin‘in kaleme aldığı Aksiyeteye Ağıt‘ın tam metnini
https://upas.evvel.org/?p=1247 adresinden okuyabilirsiniz.

Written by in: Usta Beni Öldür! (AKSAK KOLAj) | Etiketler:
May
01
2020
--

“İstanbul’da 1 Mayıs” (Nâzım Hikmet)

“1 Mayıs İşçi ve Emekçi Günü’nde büyük şair Nazım Hikmet’in bir şiiri ilk kez gün yüzüne çıktı. Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) Komintern Arşivi’nde yer alan Nâzım Hikmet’in “İstanbul’da 1 Mayıs” şiirini Banu İşlet bularak çevirisini yaptı.” (1 Mayıs 2020, Cumhuriyet Gazetesi)


Şiiri okumak için: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/nazim-hikmetin-istanbulda-1-mayis-siiri-ilk-kez-ortaya-cikti-1736306


Hamiş: EVV3L kapsamında yayımlanan “Nâzım Hikmet” başlıklı ilgilerin tümüne https://evvel.org/ilgi/tas-ucak adresinden ulaşabilirsiniz.

Written by in: Buluntular (Efemeralar) | Etiketler:

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com