Haz
29
2021
--

“Sestina: Altaforte” (Ezra Pound)


Ezra Pound’un kendi sesiyle; “Sestina: Altaforte”
(1939 yılında Harvard Üniversitesi’nde kaydedilmiştir.)


(…)

IV
Ve bayılırım kan kızıl gün doğumuna bakmaya.
Ve izlerim Kara Gök’ü delen mızrakların çarpışmasını
Ve neşeyle doluyor gönlüm
(…)
Tüm karanlığa karşı tek başına.

(…)


Upas Yayın‘ın sıkı dostlarından Mert Can Aksoy, Ezra Pound‘un “Sestina: Altaforte” başlıklı şiirini İngilizce’den dilimize çevirdi. Çevirinin tam metnini https://upas.evvel.org/?p=1665 adresinden okuyabilirsiniz.


Not: “Sıkı şiire öncelik vermek” ve “imgelemin özgürleşmesini sağlamak” amacıyla dijital yayıncılık serüvenine başlayan UPAS Yayın‘ın tüm kitaplarını upas.evvel.org adresinden ücretsiz olarak okuyabilirsiniz. EVV3L kapsamında yayımlanan “Poetika Çalışmaları” ise şuradan incelenebilir: https://evvel.org/ilgi/poetika-calismalari

Haz
28
2021
--

Ichwan Noor’un Tosbağaları


“Endonezyalı sanatçı Ichwan Noor‘un Zai-Bodrum‘da yer alan heykel çalışması dikkat çekiyor. VW Beetle modellerinin gerçek parçalarını dönüştürerek/yeniden kullanarak oluşturduğu küresel formlar çok ilginç… Bu eserlerin taşıdığı tipolojik öğeleri ve ifade gücünü Kuzgun Acar‘ın “Kafkas Tebeşir Dairesi” adlı tiyatro oyunu için tasarladığı masklarla özdeşleştiriyorum, zihnimde…” (Zy)

Haz
25
2021
--

Oruç Aruoba, Usta, Ustalık ve Usta Defteri, ÜVERCİNKA DERGİSİ’nin yeni sayısında…


Ustamız Oruç Aruoba’yı saygıyla andığımız özel söyleşi Üvercinka Dergisi‘nin Mayıs-Haziran 2021 tarihli yeni sayısında (No. 79-80) yayımlandı. Söyleşinin tam metnini https://evvel.org/soylesi-oruc-aruoba-usta-ustalik-ve-usta-defteri-zafer-yalcinpinar adresinden online olarak da okuyabilirsiniz.


Hamiş: Yaklaşık 15 yıldır, EVV3L kapsamında gerçekleştirilen “Oruç Aruoba Arşivi” çalışmalarının tümüne https://evvel.org/ilgi/oruc-aruoba adresinden ulaşabilirsiniz

Haz
24
2021
--

Kitap: “Ada’ya Yolculuk” (H. Can Yücel)


“Ada’ya Yolculuk”, H. Can Yücel
Adalı Yayınları, Haziran 2021

Satın almak için:
https://www.kitapsepeti.com/urun/
detay/kitap/adaya-yolculuk/1503598



“Sevgili Can’la “biriktirmek” üzerine başladığımız muhabbetimiz, uzun süredir editörlüğünü üstlendiğim Bozcaada’nın tek basılı dergisi “Mendirek”e araştırmalarını yazmasıyla ve birlikte projelendirdiğimiz “Ada Rüzgârı” kitabıyla devam etti. Can, şu an elinizde tuttuğunuz kitaba yıllarını harcarken, Marmara Adası’nın 150 yıllık ulaşım hikâyesini de ilmek ilmek ördüğünün bilincindeydi. Anılar, tarihi bilgiler, tanıklıklar ve resmi kayıtlara dayanan bu kitap, yazarının yoğun çabası, emeği ve titizliğiyle birçok açıdan tarihi bir belge niteliği de taşıyor. Yaşamının bir bölümünde, kısa bile olsa yolu Marmara Adası’ndan geçen herkes satırlarda kendine ait bir şeyler bulacak.” (Mustafa Dermanlı)


Hamiş: EVV3L kapsamında yayımlanan “Adalar Kültürü” başlıklı ilgilere https://evvel.org/ilgi/mermer-adasi adresinden ulaşabilirsiniz.

Written by in: Duyurular, Tartışmalar | Etiketler:
Haz
22
2021
--

“Bir Renk Yelpazesinin Şarkısı” (Ezra Pound)


(…)
Ne diye uyandırdın beni? Niçin gönderdin beni buraya?
Parıltın neden kuşku ve güvensizlikle dolu?
Ey zarif ve kurnaz cam, Ey toz altın!
Ey kehribar çizgiler, ikiyüzlü yalaz!


Upas Yayın‘ın sıkı dostlarından Mert Can Aksoy, Ezra Pound‘un “A Song Of The Degrees” başlıklı şiirini İngilizce’den dilimize çevirdi. Çevirinin tam metnini https://upas.evvel.org/?p=1633 adresinden okuyabilirsiniz.


Not: “Sıkı şiire öncelik vermek” ve “imgelemin özgürleşmesini sağlamak” amacıyla dijital yayıncılık serüvenine başlayan UPAS Yayın‘ın tüm kitaplarını upas.evvel.org adresinden ücretsiz olarak okuyabilirsiniz. EVV3L kapsamında yayımlanan “Poetika Çalışmaları” ise şuradan incelenebilir: https://evvel.org/ilgi/poetika-calismalari

Haz
20
2021
--

“Sualtında Dört Mevsim” (Berrak Kanat)


“Sualtında Dört Mevsim”
Berrak Kanat (Ceylanoğlu)

iletişim için: berrakkanat@gmail.com


Bahamalar
(İLKBAHAR)

Hamiş: EVV3L kapsamında yayımlanan “İmzalı” ilgilere https://evvel.org/ilgi/imzali adresinden ulaşabilirsiniz.

Haz
10
2021
--

Oray Eğin’den Orhan Pamuk eleştirisi: “Bu kitabı kimse basmaz”

Yazar Orhan Pamuk’un “Veba Geceleri” kitabıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Habertürk yazarı Oray Eğin, Pamuk’un kitabıyla ilgili sert eleştirilerde bulundu: https://odatv4.com/bu-kitabi-kimse-basmaz-10062123.html


Ayrıca Bkz: “Stephen Pamuk ve/ya da Orhan King” (Oruç Aruoba, 2001)”

Written by in: Usta Beni Öldür! (AKSAK KOLAj) | Etiketler:
Haz
08
2021
--

Karikatürist Kaan Ertem vefat etti…


“Karikatürist Kaan Ertem 53 yaşında vefat etti. Ertem, tipolojik karşıtlıkları/karşılaşmaları kullanarak düşünsel sığlıkları işaret eden ve yapay gündemleri toplumsal açıdan sürekli eleştiren usta bir mizahçıydı.” (Zy)



Bkz: https://www.sozcu.com.tr/hayatim/kultur-sanat-haberleri/kaan-ertem-hayatini-kaybetti/

Haz
05
2021
--

Fenerbahçe Spor Kulübü Avukatı Naim Karakaya, Kumpas Davası’ndaki kararları değerlendirdi


Fenerbahçe Spor Kulübü‘ne kumpas kuranların yargılandığı davada sanıklar ağır cezalar aldı. Kulüp Avukatı Naim Karakaya verilen kararları ve hukuki süreci anlattı: https://www.fenerbahce.org/haberler/sozde-sike-davasi/2021/6/kulup-avukatimiz-naim-karakaya-kumpas-davasi-ndaki-kararlari-degerlendirdi


Hamiş: EVV3L kapsamında yayımlanan “Fenerbahçe Spor Kulübü” başlıklı ilgilerin tümüne https://evvel.org/ilgi/kara-deryalarda-bir-fenersin adresinden ulaşabilirsiniz.

Haz
02
2021
--

Seçilmiş Hikâyeler Dergisi, Orhan Kemal Özel Sayısı, 1951 (Abidin Dino’nun Çizimleriyle…)

Seçilmiş Hikâyeler Dergisi, Sayı: 30-31, 1951
Orhan Kemal Özel Sayısı (Abidin Dino‘nun çizimleriyle…)
(Kemal) Sülker’e ithafen imzalı (Zafer Yalçınpınar Koleksiyonu’ndan…)


Hamiş: EVV3L kapsamında yayımlanan “İmzalı” ilgilerin tümüne https://evvel.org/ilgi/imzali adresinden ulaşabilirsiniz.

Haz
02
2021
--

İmzalı: “Arka Sokak” (Orhan Kemal, 1956)


İ. Sabuncu‘ya ithafen Orhan Kemal tarafından imzalı…
“Arka Sokak”, Roman, 1. Baskı, 1956, Yeditepe Yayınları
(Kapak Kompozisyonu: Fikret Otyam)



Orhan Kemal‘in eserlerinin çeşitli baskıları…


Hamiş: EVV3L kapsamında yayımlanan “İmzalı” ilgilere https://evvel.org/ilgi/imzali adresinden, “Yeditepe Yayınları” başlıklı ilgilere ise https://evvel.org/ilgi/yeditepe-dergisi adresinden ulaşabilirsiniz.

Haz
02
2021
--

Hasan Saltık vefat etti…


Hasan Saltık, Neşet Ertaş, Tuncel Kurtiz

Kalan Müzik kapsamındaki çalışmalarıyla -kültürel hazine/miras niteliğindeki- varlığımızı geleceğe taşıyan, “arşiv ustası” Hasan Saltık vefat etti. Coğrafyamızdaki müzik belleğinin değerlenerek, eşsiz müzikal motiflerimizin geleceğe uzanmasında katkısı büyüktür. Müthiş üzgünüm, üzgünüm, üzgünüm…” (Zy)


Bkz: https://www.birgun.net/haber/hasan-saltik-hayatini-kaybetti-346992

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com