Eyl
30
2013
0

teknemiz Livar, adada balığa çıkar… (e-kitap)

ada20131

“teknemiz Livar, adada balığa çıkar…”

2007’de yayımlanan “Livar” adlı şiir kitabının
kapak görüntüsü… (Zy)

Livar‘ın tam metnine
https://bit.ly/livar2007
ya da
https://issuu.com/adabeyi/docs/livar
adreslerinden pdf dosyası biçeminde ulaşabilirsiniz.

“Livar” hakkında yazılan bazı yazılara ise
https://zaferyalcinpinar.com/livarhakkinda.pdf
adresinden ulaşılıyor.

*

Ayrıca bkz: MEYDANSIZ (2009)

*

ada20132

 “bulutsu”

*

ada20133

Marmara Adası, 2013

Ayrıca bkz: kendini anlatan

Ayrıca bkz: Livar

Eyl
30
2013
0

“Gezi”; Avrupa Konseyi, Avrupa Parlementosu ve AİHM’ne gidiyor…

İstanbul Taksim Meydanı’ndaki Gezi Parkı’nda ağaç kesimini önlemek isteyenlere karşı polisin sert tavrının ardından gelişen protestolar sürecinde yaşanan ölümler, binleri aşan yaralanma, şiddet ve işkence, gözaltında hak ihlalleri politik ve hukuki yönleriyle Avrupa’nın gündemine taşınıyor. İnsan hakları savunucuları, doktorlar, hukukçular, milletvekilleri ve yaşamını yitirenlerin ailelerinden oluşan heyet, 2-22 Ekim tarihleri arasında Avrupa Konseyi (AK) ve Avrupa Parlamentosu’nda (AP) toplantılar gerçekleştirerek, AİHM’e de Türkiye’ye dava açılması yönünde başvuru yapacak.

Bkz: https://direnisteyiz.org/haber/gezi-direnisi-ak-ap-ve-aihme-tasiniyor/

Eyl
30
2013
0

Yassıada için dava dilekçesi…

Yassıada Forumu, 21.7.2013
Fotoğraf: Selah Özakın

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Yeşil Düşünce Derneği, Uğraş Salman, Av. Sennur Baybuğa’nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 29.05.2013 tarih ve 5446 sayılı kararla onanan; İstanbul İli, Adalar İlçesi, Heybeliada Mahallesi, 156 ada, 1 No’lu parselin (Yassıada) “Askeri Alan” kullanımının “Turizm+Kültürel Tesis Alanı”, “Kayalık Alan” ve “İskele Alanı” kullanımına dönüştürülmesine ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonu ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nın iptali hakkında açtıkları davanın dilekçesi önemle sunulur kamuoyunun dikkatine…

Bkz: https://adalarpostasi.wordpress.com/2013/09/30/2731/

Eyl
29
2013
0

Ali İsmail Korkmaz’ın Fenerbahçesi Yıkılmaz!

yikilmaz

“Daha 19 yaşında, düşlerinde özgür dünya
Öptüğü çubuklu forma, yaşayacak anısında
Ali İsmail Korkmaz, Fenerbahçe yıkılmaz!”

*

evlâdıma miras bu sevda!

*

 

Eyl
29
2013
0

Bozcaada’nın Yanıtı

Belediye Başkanı Mutay’ın ithamlarına ve iddialarına Bozcaada Forumu’ndan yanıt geldi…
Bkz: https://direnisteyiz.org/haber/bozcaada-forumundan-belediye-baskanina-yanit/

Eyl
29
2013
0

Kerim Çaplı’nın Çocukluğu

kerimcaplicocuk

Sıkı davulcu Kerim Çaplı‘nın çocukluk fotoğrafı…

Ayrıca bkz: renkli sağlam uzun aksak

*

Hamiş: Evvel Fanzim kapsamında yayımlanan “Kerim Çaplı” ilgilerinin tümüne https://evvel.org/ilgi/kerim-capli adresinden ulaşabilirsiniz.

Eyl
28
2013
0

Tuncel Kurtiz’in Ardından… (Çağrı Kınıkoğlu)

“Bu macera sonsuz bir merakla başladı; çalışmakla, disiplinle, okumakla, müzikle, aşkla acılarla, gözlemekle ve iç disiplinle büyüyüp gelişti. Dönüp geriye baktığımda, biraz oynadığım adamları, biraz kendimi görüyorum. Ne o, ne de bu… Doğruyla başlamayı hiç istemiyorum, hep yanlışla başlamak istiyorum, biraz kendim oluyorum o yanlışı buluyorum. Bir metot olarak, bir duygu olarak… Ben rolümü ceket gibi üzerime giyemiyorum, rolümle müthiş yakınlıklar kuruyorum, içinden kolay kolay çıkamıyorum. Bende her zaman bir parçası kalıyor. Kısacası koşan adamı, koşmadan oynayamıyorum, koşmadan yapamıyorum…”

Tuncel Kurtiz

Bkz: https://haber.sol.org.tr/kultur-sanat/kurtizin-ardindan-komunistim-baska-yol-var-mi-haberi-80282

Eyl
27
2013
0

Kendini Anlatan: “Kalın Burun” ve “Geveze”

“Kalın Burun”, Bozcaada

*

“Geveze”, Bozcaada

by Zy

*

Ayrıca bkz: kendini anlatan

Eyl
27
2013
0

Ece Ayhan ve Tuncel Kurtiz

ayhancaglar2

Ece Ayhan ve Tuncel Kurtiz
(Ümit Bayazoğlu Arşivi’nden…)

*

Written by in: Buluntular (Efemeralar) | Etiketler:
Eyl
27
2013
0

Kitap: “Felsefi Denemeler” (Fernando Pessoa)

Fernando Pessoa’nın felsefi yazılarından oluşan Felsefi Denemeler adlı kitap, Ümit Şenesen’in çevirisiyle Aylak Adam Yayınları’nca yayımlandı.

Bkz: https://www.edebiyathaber.net/pessoadan-felsefi-denemeler/

Eyl
27
2013
0

Tuncel Kurtiz vefat etti…

Sinema, tiyatro oyuncusu, yönetmen ve senarist Tuncel Kurtiz 77 yaşında hayatını kaybetti. Kurtiz’in evinde düşüp hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Kurtiz, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Bkz: https://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=443906

Eyl
26
2013
0

“Yavuz Çetin Tribute” Hakkında…

IMG_3635474731397

Bkz: https://www.radikal.com.tr/kultur/yavuz_cetin_anisina_tribute_album-1152678

2001 yılında Boğaziçi Köprüsü ’nden atlayarak yaşamına son veren rock ve blues sanatçısı Yavuz Çetin anısına ‘Yavuz Çetin Tribute’ albümü hazırlanıyor. Yavuz Çetin’in şarkılarından oluşacak olan albümde 16 grup/müzisyen Çetin’in şarkılarını seslendirecek. Albümde profesyonel müzisyenlerin yanı sıra yetenekli genç müzisyenler de bir şarkı ile yer alacak.

Albümde yer alacak müzisyeni belirlemek için düzenlenen yarışmaya katılmak isteyen genç müzisyenler ‘Kurtar Beni’ şarkısını hazırlayıp, soundcloud’a yükledikleri şarkının linkini 1 Ekim’e kadar kurtarbeni@yavuzcetin.com adresine göndererek yarışmaya katılabilecek. Gönderilen şarkılar arasından seçilen bir grup/sanatçı tribute albümde yer alacak.

Albümde yer alacak diğer sanatçılar ise şöyle; Teoman , Mor ve Ötesi, Duman, Pentagram, Şebnem Ferah, Bulutsuzluk Özlemi, Yüksek Sadakat, Hayko Cepkin, Ceylan Ertem, Pilli Bebek (Cem Kısmet), Moğollar, Tuncer Tunceli , Sahte Rakı , Yavuzcan Çetin & Yavuz Çetin, Pinhani ve Batu Mutlugil. Albümdeki sanatçıların bazılarında değişiklik olabileceğini söyleyen Çetin’in oğlu Yavuzcan Çetin hazırlığı devam eden albümü yıl sonuna kadar piyasaya çıkarmayı planladıklarını belirtiyor.

Radikal Gazetesi, 26 Eylül 2013

Hamiş: Evvel Fanzin kapsamında yayımlanan “Yavuz Çetin” başlıklı ilgilerin tümüne https://evvel.org/ilgi/yavuz-cetin adresinden ulaşabilirsiniz.

Eyl
25
2013
0

zoomoozofon

zoocover

“zoomoozofon”

Kült Neşriyat taifesinden, yeni bağımsız…

pdf: https://kultnesriyat.files.wordpress.com
/2013/09/zoomoozofon.pdf
*

Eyl
24
2013
0

çArşı’nın açıklaması (24 Eylül 2013)

“(…) Düşüncelerimizi gerçekleştirecek evvellerimiz ve geleneğimiz var olduğu sürece öylesine başı dik, alnı açık, onurlu ve gurur dolu tertemiz bir geçmişi geleceğe de aktaran ve gelecekte yaşatacak olan Beşiktaş’ımızın var olabilmesidir; zafer. Bizim için en adil hakem Şeref Bey, en dürüst sporcu Hakkı Yeten’dir. Bunlar böyle bilinsin. (…)”

Açıklamanın tam metni şurada: https://skorer.milliyet.com.tr/carsi-dan-son-dakika-aciklamasi/besiktas/detay/1767712/default.htm

Eyl
24
2013
0

Taksim Dayanışması’nın Açıklaması: “Suçluları biliyoruz, hesap soruyoruz!” (24 Eylül 2013)

Bkz: https://taksimdayanisma.org/suclulari-biliyor-hesap-soruyoruz

Daha onurlu, daha adil, daha kardeşçe ve daha güzel bir yaşam için mücadele ederken polis kurşunuyla öldürülen arkadaşımız Ethem Sarısülük’ün davası dün (23 Eylül 2013, Pazartesi) başladı.

Ethem’in ölümüne yol açan polis memurunun inanılmaz bir biçimde “meşru müdafaa sınırları içinde kaldığı” gerekçe gösterilerek tutuksuz yargılanması yetmezmiş gibi, sorumluların son derece açık olduğu bir dava süreci dahi işlemez hale getirilmeye çalışılmıştır.

Hukuka, yasaya ve uluslararası bütün sözleşmelere aykırı olarak duruşmaların kapalı yapılabilmesi için kamuoyunun gözü önünde bir oyun oynanarak mahkeme salonu polisle doldurulmuş; avukatlara ve acılı ailelere şiddet uygulanmıştır. Bu duruma karşın duruşma salonunda her hangi bir tepki ve müdahale olmamasına rağmen duruşma iptal edilerek duruşmaların kapalı yürütülmesine karar verilmiştir.

Tekrar ve tekrar belirtiyoruz; demokratik ve meşru taleplerini ortaya koyar iken akıl almaz, vicdana sığmaz polis şiddeti ile canlarını yitiren tüm arkadaşlarımızın, yaralanan, kalıcı sakatlık yaşayan tüm yurttaşlarımızın vebalini taşıyanlar, onlara arka çıkanlar hesap verene kadar dayanışmamızdan ve haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Bütün sorumlu ve yetkilileri acilen evrensel hukukun kurallarını yerine getirmeye ve adalete davet ediyoruz.

Zira hepimiz gördük, hepimiz şahidiz! Polisin şiddetine, kurşununa ve sonrasında söylenen tüm yalanlara karşı Ethem’in ne kaskı, ne kurşun geçirmez yeleği, ne de silahı vardı.

Taksim Dayanışması
24 Eylül 2013

Eyl
24
2013
0

(Mikro) Mustafa Güven vefat etti…

mikromustafa

Bkz: https://www.fenerbahce.org/detay.asp?ContentID=36349

Mustafa Güven için 25 Eylül Çarşamba günü saat 15.00’da Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri Sporcu Anıtı önünde tören düzenlenecek. Ardından merhumun  cenazesi Fenerbahçe Camii’nden ikindi  namazını (16.31) müteakip, toprağa verilecektir.

Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ

 

Mustafa Güven Kimdir?
Fenerbahçemizin ve Milli takımımızın oyuncularından “Mikro Mustafa” lakaplı Mustafa Güven, 1936 yılında Bursa’da doğdu.

Küçük yaşlardan itibaren futbol oynamaya başlayan Mustafa Güven, ordu milli takımında oynarken kendini gösterdi. 1957’de Adana’da düzenlenen Dünya Ordulararası Futbol Şampiyonası karşılaşmasında Türkiye’nin ABD’yi 19-0 yendiği maçta sağ açıkta oynayarak üçü kafayla olmak üzere 6 gol attı ve birçok golün de atılmasını sağladı. İzmir’de de yapılan İtalya maçında aynı performansını gösterince askerliğini bitirir bitirmez Fenerbahçe’ye transfer oldu. Kısa boyu sebebiyle transferi kulüp yöneticileri tarafından eleştirilse de kısa sürede kendini takıma kanıtladı. Zamanla taraftarlar arasında boyunun küçüklüğünden ve tipinin ufaklığından dolayı “Mikro Mustafa” olarak anılmaya başladı.

Fenerbahçe formasıyla sadece bir sezon İstanbul Profesyonel Ligi’nde forma giyen Mustafa Güven, çıktığı 16 maçta 5 gol kaydetti. Aynı sezon takımıyla İstanbul Profesyonel Ligi’nin son şampiyonluğunu yaşadı. 1959’da kurulan Milli Lig’deki ilk sezonunda 16 maçta 5 gol kaydeden Mustafa Güven, takımıyla bu kez Milli Lig şampiyonluğunu yaşadı. 1959-60 sezonunda ligi 2. bitiren takımın bir parçası olan Mustafa, 1960-61 ve 1963-64 sezonlarında birer şampiyonluk daha yaşadı. Ancak son sezonunda fazla forma şansı bulamayan Mustafa Güven, Beşiktaş’a transfer oldu. Burada oynadığı tek sezonda sadece 5 maça çıkıp 2 gol kaydetti. 1965 yılında Admira Viyana kulübüne transfer olan Mustafa Güven, yaşadığı kısa Avrupa macerasından birer Avusturya Ligi ve Avusturya Kupası şampiyonluklarıyla döndü. Beykozspor’da da bir sezon top oynadıktan sonra kariyerini 1968 yılında 32 yaşındayken burada sonlandırdı.

Sadece bir özel maçta forma giyen Mustafa Güven, Türkiye millî formasını ilk ve tek olarak 10 Mayıs 1959’da oynanan ve 0-0 berabere tamamlanan Hollanda karşılaşmasına giydi.

Başarıları
Fenerbahçe
•İstanbul Ligi (1): 1958-59
•Türkiye Ligi Şampiyonluğu (3): 1959, 1960-61, 1963-64

Beşiktaş JK
•İstanbul TSYD Kupası (1): 1964-65

FC Admira Viyana
•Avusturya Ligi (1): 1965-66
•Avusturya Kupası (1): 1965-66

Eyl
24
2013
0

Ada Sahilleri (Aslıhan Işın)

Ada Sahilleri hicaz makamında bir şarkı; eskiler onu daha çok Hamiyet Yüceses ve Safiye Ayla’nın sesinden bilir. Ama kimse Ada Sahilleri şarkısının bilinen bir bestecisi olmadığını bilmez. Klasik Türk müziği literatüründe İstanbul Türküsü olarak da bilinen Ada Sahilleri üç kıtada söylenen, anonim bir şarkıdır.  (…)

Aslıhan IŞIN

“Kolektomani” adlı web sitesinde yayımlanan yazının tam metnine https://www.kolektomani.com/?p=2376 adresinden ulaşabilirsiniz.

Hamiş: Evvel Fanzin kapsamında yayımlanan “Adalar Kültürü” başlıklı ilgilerin tümüne https://evvel.org/ilgi/mermer-adasi adresinden ulaşabilirsiniz.

Eyl
23
2013
0

John Coltrane 87 yaşında!

johncoltrane12
“John Coltrane ve Miles Davis”
*

(…)
Sert dokulu, köşeli, geniş ve karanlık bir tonu vardı. Birçok saksofoncu tizlerle çaldığında tonunun genişliğini kaybeder ya da peslerde çaldığında ajilitesini yitirir. Coltrane, tizlerde ve peslerde de enstrümanına son derece hakimdi. O kadar yetkin ve ustaca doğaçlardı ki, Sonny Rollins, Charlie Parker veya Lee Konitz’in olağanüstü hızına ve ajilitesine alışmış olan dinleyicileri bile etkilerdi. Coltrane’in çalışında, kulağa ilk çarpandan fazlası vardı. Hızlı ve olağanüstü bir tona sahip bir saksofoncu olmaktan öteydi. Kendini denetleyen ve yaptığı işi mercek altına alan acımasız bir şekilde eleştiriden geçiren, çok ciddi ve mizahtan uzak bir zanaatkârdı. Kariyerinde zayıf olduğu tek bir an bile yoktur. Bu açıdan Charlie Parker’a yakındır.50’lerin sonunda, Coltrane sık sık, 16’lıklarla dolu, uzun cümlelerle dolu yoğun sololar atardı. Notalar, saksofonundan sanki bir şelale şeklinde çıkıyordu, ama bu notalar dinleyiciye rastgele de fırlatılmıyordu. Her bir nota, hızlı çalınsa bile dikkatlice seçiliyordu. Bu notalar melodik bir fikrin ortasına çok mantıklı bir şekilde oturuyordu. Coltrane’in bu dönemde çaldığı cümleler, bugüne kadar yaşamış yüzlerce müzisyen tarafından etüd edildi ve kopya edildi.Coltrane’in üzerine çalınması zor akor dizilerine olan ilgisi, geniş tonu Coleman Hawkins’i de etüd ettiğine işaret ediyor. Duke Ellington’ın star solocusu alto saksofoncu Johnny Hodges, Coltrane’in ilk etkilendiği müzisyenlerdendir. Bu iki müzisyenin ortak özellikleri vardır. Coltrane’in tonunun derinliği ve doluluğu Hodges’ı andırır. Coltrane’in süslemeleri de Hodges’ı andırır. Coltrane’in tiz bir hedef notaya doğru, gam notalarını bir merdiveni tırmanır gibi çalması, Hodges’ın da en belirgin özelliklerinden biridir. İki müzisyen de baladları çok özenle çalar.

Coltrane’in imzalarından biri tiz notalarda “ağlamak”tır. Özellikle 1960’lardaki kayıtlarında bu tekniği sıkça kullanır. Bu tekniği, Earl Bostic’ten almış olabilir.

Zaman zaman Coltrane, birçok frekansın aynı anda duyulduğu sesler çıkartırdı. Bu seslere “multiphonic” adı verilir, ve bu sesler yer yer akor çalınıyormuş izlenimini yaratır. Coltrane’in 1959’da yaptığı “Coltrane Jazz” albümündeki “Harmonique” adlı parçasında, bu metodu melodiyi çok sesli hale getirmek için kullanır, ama 1960’ların ortasında sololarında bir climax(?) yaratmak için multiphonicleri sık sık kullanır (“Meditations”, “Expression” ve “Live in Seattle” adlı albümlerinde multiphonicleri sık sık duyabiliriz). Albert Ayler’la birlikte, John Coltrane tansiyon yaratmak adına tiz notalarda multiphonic çalma fikrini popülarize etmiştir.

Lester Young’ın favori cümleleri, ve notalarında “bend” etme özelliği tespit edilebilir. Ve Dexter Gordon’ın dolu ve karanlık tonundan, legato stilinden de izler taşır. Coltrane, Gordon ve Young, üçü de birbirine bağlı aralıksız çalınan notalardan oluşan uzun cümleler kurarlardı. Bu cümlelerde neredeyse hiçbir staccato (vurgulu) çalınan nota bulamazsınız.

(…)

Şevket AKINCI
John Coltrane: ‘Gelecek onun sazından çıkıyor’
23 /9/ 2013, soL gazetesi

Hamiş: Şevket Akıncı’nın sıkı yazısının tam metnine https://haber.sol.org.tr/kultur-sanat/john-coltrane-gelecek-onun-sazindan-cikiyor-haberi-80038 adresinden ulaşabilirsiniz.

2. Hamiş: Evvel fanzin kapsamında yayımlanan “Caz” başlıklı ilgilerin tümüne https://evvel.org/ilgi/caz-cumlesi adresinden ulaşabilirsiniz.

Eyl
22
2013
0

Wittgenstein’ın Fügü: “Leidenschaftlich (Tutkulu)”

Wittegenstein’ın müzik cümlelerine ilişkin bazı değerli bilgilere Kitap-Lık’ın Mayıs 2004’te yayımlanan 72. sayısının “Babil Kulesi” ekinde rastladım… Wittgenstein “Leidenschaftlich (Tutkulu)” adında bir füg yazmış: https://zaferyalcinpinar.com/wittgensteinmuzigi.jpg

Ayrıca bkz: https://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/1450-9814/2005/1450-98140505393H.pdf

Hamiş: Evvel Fanzin kapsamında yayımlanan “Ludwig Wittgenstein” başlıklı ilgilerin tümüne https://evvel.org/ilgi/ludwig-wittgenstein adresinden ulaşabilirsiniz.

Eyl
22
2013
0

Çakır Hikâyeci’nin Yalnızlık Gözleri

İki suret… Yalnızlığın gözleri…

saitportre

Sabri Esat Siyavuşgil’in “Sait Faik” Portresi
(Sait Faik Abasıyanık Müzesi Arşivi’nden…)

*

saityalniz

Sait Faik Abasıyanık Müzesi arşivinden bir fotoğraf…

*

Hamiş: Evvel Fanzin kapsamında yayımlanan ” Sait Faik” ilgilerinin tümüne https://evvel.org/ilgi/sait-faik adresinden ulaşabilirsiniz.

Eyl
22
2013
0

2004: “Kuzgun Acar’ın Kaybolan Tiyatro Maskı” (Sadık Karamustafa)

Kitap-lık Dergisi’nin Haziran 2004’te yayımlanan 73. sayısına ek olarak verilen “Babil Kulesi”nde Sadık Karamustafa tarafından kaleme alınmış çok ilginç bir yazıyla karşılaştım. “Kuzgun Acar’ın Kaybolan Tiyatro Maskı” başlıklı bu yazının tam metnini https://zaferyalcinpinar.com/kuzgunacarkaybolanmask.jpg adresinden okuyabilirsiniz.

Sahicilikle
Zy

Hamiş: Evvel Fanzin kapsamında yayımlanan “Kuzgun Acar” başlıklı ilgilerin tümüne https://evvel.org/ilgi/kuzgun-acar adresinden ulaşabilirsiniz.

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com