Tarık Günersel
PEN Uluslararası Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Merkezi Başkanı
Eki
22
2011
22
2011
Dünya Yazarlar Birliği PEN, 90 Yaşında…
Dünya yazarlarının tanışma, tartışma ve dayanışma alanı olan PEN 90 yıldır edebiyatın bütün dillerde gelişmesi, ifade özgürlüğü ve dünya barışı için mücadele ediyor. Gezegende 20 bin üyesi olan bir federasyon.
PEN’in 1921’deki kurucuları arasında George Bernard Shaw, H.G.Wells ve Joseph Conrad yer alıyordu. Uluslararası PEN Başkanları listesinde Alberto Moravia, Heinrich Böll, Arthur Miller ve Mario Vargas Llosa var. Uluslararası Başkan Yardımcıları arasında Margaret Atwood, Nadine Gordimer, Moris Farhi, Kata Kulavkova ve Eugene Schoulgin gibi değerler yer alıyor.
24 Ekim günü 90 yaşını dolduran PEN’in “90 Yıl” etkinlikleri dünyada 2012’de yoğunlaşacak. (www.internationalpen.org.uk )
Uluslararası Yönetim Kurulu şu kişilerden oluşuyor: Uluslararası Başkan John Ralston Saul (Kanada PEN), Uluslararası Genel Sekreter Hori Takeaki (Japonya PEN), Uluslararası Sayman Eric Lax (BD PEN), Sylvestre Clancier (Fransa PEN), Tarık Günersel (Türkiye PEN), Marketa Hejkalova (Çekya PEN), Philo Ikonya (Kenya PEN), Gilwon Lee (Güney Kore PEN), Yang Lian (Bağımsız Çin PEN), Haroon Siddiqui (Kanada PEN).
Dünyanın en eski insan hakları ve yazar örgütü olan PEN’in Türkiye Merkezi 1950 nisanında Halide Edib Adıvar’ın başkanlığında kuruldu. 12 Eylül askerî darbesi üzerine kapanan merkez 1988’de Yaşar Kemal’in başkanlığında hayata döndürüldü. (www.pen.org.tr) PEN Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşuyor: Tarık Günersel (Başkan), Halil İbrahim Özcan (İkinci Başkan), Sabri Kuşkonmaz (Genel Sekreter), Ahmet Erözenci (Uluslararası İlişkiler Sekreteri), Tülin Dursun (Sayman), Mario Levi ve Zeynep Oral.
PEN dünyada tutuklu veya hükümlü olan 900 yazara yardımcı olmaya çalışıyor.
Türkiye’de dört PEN üyesi uzun süredir tutuklu: Mustafa Balbay, Muharrem Erbey, Nedim Şener ve Ahmet Şık.Türkiye PEN Onur Üyesi Dr. İsmail Beşikçi bir yazısından ötürü 1 yıl 3 ay hapse mahkûm edilmiş bulunuyor. Türkiye’de 70 gazetecinin ve daha pek çok aydının tutuklu olması, roman çevirisi nedeniyle dava açılması, yayıncıların baskı altında olması gibi gerçekler Uluslararası PEN’in ve dünya demokrat kamuoyunun gündeminde. PEN 1987’de dünyaya şöyle bir açıklama yapmıştı: “Terör, gerekçesi ne olursa olsun ve kim yaparsa yapsın, ister bir kişi, bir grup veya örgüt ya da bir devlet, kınanmalıdır.”
Bu anlayışla, PEN’in emekleri sürüyor -bütün dünyada, azimle.
Yorum yapılmamış »
RSS feed for comments on this post.
Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com